LAKRAN en de schorpioen, een aangeboren cultuur

scorpion-1001742_1280

LAKRAN en de schorpioen, een aangeboren cultuur

De naam LAKRAN is rechtstreeks afkomstig van het sterrenbeeld schorpioen. Een persoonlijk tintje van de oprichters, maar ook een duidelijke culturele basis.
Die culturele basis vind je terug in een fabel als “de schorpioen en de kikker”. Uitgebreide varianten van dat verhaal zijn wel op internet terug te vinden, maar de strekking van de fabel is als volgt:

“Een schorpioen wil een rivier oversteken en wacht bij de oever op iemand die hem kan overdragen, aangezien hij niet zwemmen kan. Een kikker wordt gevraagd die in eerste instantie weigert omdat hij bang is dat de schorpioen hem zal steken. Na aandringen van de schorpioen, onder de argumentatie dat hij dat toch nooit zal doen omdat hij dan ook zelf zal verdrinken, geeft de kikker toe en zwemt met de schorpioen op zijn rug de rivier in. Halverwege steekt de schorpioen hem toch en terwijl beide ten onder gaan vraagt de kikker: waarom? De schorpioen heeft slechts één antwoord: ik kan het steken niet laten, het zit in mijn natuur!”

Het is natuurlijk eenvoudig deze fabel negatief te lezen en het gevaar te onderstrepen, maar feitelijk gaat het hier om zijn natuurlijke drang dat de schorpioen de status quo wilt veranderen en daartoe “het steken niet kan laten”. Het teken is niet voor niets bestempeld als de meest veranderingsgerichte van de dierenriem. Daar kun je wel of niet in geloven, maar bekende schorpioenen als Martin Luther King (“I have a dream…”) en Bil Gates (hij droomde in de jaren ‘70 al van een PC op ieder bureau) geven wel te denken.