Verhalen die het waard zijn om verteld te worden

scorpion-1001742_1280

LAKRAN en de schorpioen, een aangeboren cultuur

De naam LAKRAN is rechtstreeks afkomstig van het sterrenbeeld schorpioen. Een persoonlijk tintje van de oprichters, maar ook een duidelijke culturele basis.
Lees meer

scorpion-1001742_1280

LAKRAN en de schorpioen, een aangeboren cultuur

De naam LAKRAN is rechtstreeks afkomstig van het sterrenbeeld schorpioen. Een persoonlijk tintje van de oprichters, maar ook een duidelijke culturele basis. Die culturele basis vind je terug in een fabel als “de schorpioen en de kikker”. Uitgebreide varianten van dat verhaal zijn wel op internet terug te vinden, maar de strekking van de fabel is als volgt:

“Een schorpioen wil een rivier oversteken en wacht bij de oever op iemand die hem kan overdragen, aangezien hij niet zwemmen kan. Een kikker wordt gevraagd die in eerste instantie weigert omdat hij bang is dat de schorpioen hem zal steken. Na aandringen van de schorpioen, onder de argumentatie dat hij dat toch nooit zal doen omdat hij dan ook zelf zal verdrinken, geeft de kikker toe en zwemt met de schorpioen op zijn rug de rivier in. Halverwege steekt de schorpioen hem toch en terwijl beide ten onder gaan vraagt de kikker: waarom? De schorpioen heeft slechts één antwoord: ik kan het steken niet laten, het zit in mijn natuur!”

Het is natuurlijk eenvoudig deze fabel negatief te lezen en het gevaar te onderstrepen, maar feitelijk gaat het hier om zijn natuurlijke drang dat de schorpioen de status quo wilt veranderen en daartoe “het steken niet kan laten”. Het teken is niet voor niets bestempeld als de meest veranderingsgerichte van de dierenriem. Daar kun je wel of niet in geloven, maar bekende schorpioenen als Martin Luther King (“I have a dream…”) en Bil Gates (hij droomde in de jaren ‘70 al van een PC op ieder bureau) geven wel te denken.

keepitsimple2

Complex versus simpel

Wanneer je ons vakgebied, business commerce, vergelijkt met een modern product zoals de iPhone zie je een bijzonder verhaal verscholen liggen.
Lees meer

Complex versus simpel

Wanneer je ons vakgebied, business commerce, vergelijkt met een modern product zoals de iPhone zie je een bijzonder verhaal verscholen liggen.

Want enige tijd geleden kregen wij een vergelijkende vraag van een klant. Hij vroeg zich af hoe het toch mogelijk is dat ons vakgebied al eeuwen oud is (sinds er geld bestaat, bestaan er bedrijfsorganisaties en sinds er organisaties bestaan wordt er samen handel bedreven) relatief begrijpelijke logica kent voor iedereen en toch nog zo complex is om te beteugelen, terwijl zoiets als telefonie nog zo relatief jong is, 50 jaar geleden technologisch nog ondoorgrondelijk voor de meesten en inmiddels door zoiets als een iPhone zo simpel gemaakt om te activeren, in te richten en gebruiken?

Een vraag die uitdaagt tot nadenken, en uiteindelijk tot actie. Want onder andere het oplossen van deze vergelijking, is een drijfveer voor ons om bezig te zijn met het versimpelen van ons vak voor iedereen om meer plezier, waarde en efficiency bereikbaar te maken.

code-1839406_1920

De inkoopmanager en de software ontwikkelaar

Wanneer je de juiste mensen op de juiste plaats zet, ga je de kracht zien van het echte verbinden van business en technology.
Lees meer

code-1839406_1920

De inkoopmanager en de software ontwikkelaar

Wanneer je de juiste mensen op de juiste plaats zet, ga je de kracht zien van het echte verbinden van business en technology.

Want heb je weleens een software ontwikkelaar gezien die de discussie met een opdrachtgevende inkoopmanager aan ging rondom business logica in een wens? En heb je dan ook weleens gezien dat die software ontwikkelaar de discussie won?

Wij wel! Sterker nog, meer dan eens. De intelligentie rondom goedkeurstromen in een factuurproces is typisch zo een onderwerp waar dat vaker voorkomt. De techniek om voorspelbaar te maken of een factuur wel of niet legitiem is wordt steeds beter dus de mogelijkheden om business efficiënter te laten functioneren daarmee breder.

Daar komen dus daadwerkelijk technologie en bedrijfsproces samen en wie kan die discussies dan beter voeren dan de ontwikkelaars die echt snappen wat de techniek kan en die al zo vaak hebben gehoord wat de business wil.

Daar wordt gewoonweg het verschil gemaakt, en bevochten, want waarde creëren gebeurd niet altijd enkel door ja te knikken natuurlijk.